top of page

Vanliga frågor

Swedish Ultraflyers flygskola

På denna sida har vi samlat några vanliga frågor om att ta flygcertifikat. Har du fler frågor eller är du sugen på att komma igång? Tveka inte att höra av dig.

101.jpg

1. Hur lång tid tar det att ta ett flygcertifikat för ultralätta flygplan?

Tiden det tar att ta ett flygcertifikat varierar beroende på din tillgänglighet och inlärningstakt. Generellt kan det ta mellan 6-12 månader om du studerar och tränar på deltid i regelbunden takt. För den praktiska delen erbjuder våra flyglärare flexibla scheman som anpassas efter dina individuella behov - oavsett om det är vardagar mitt på dagen eller en senare söndagseftermiddag. För den teoretiska delen träffas man oftast två gånger per vecka från start till mål. 

2. Hur mycket kostar det att ta ett flygcertifikat för ultralätta flygplan?

Kostnaden för att ta ett flygcertifikat varierar beroende på antalet flygtimmar. En uppskattning på förhand är att det kan kosta mellan 75 000 och 95 000 SEK för själva utbildningen med teori, praktik, radioprov och uppflygning - förutsatt att du flyger 40 skoltimmar som är genomsnittet att bli klar. Vi rekommenderar att du kontaktar oss för en detaljerad kostnadsuppskattning baserad på dina behov och önskemål.

3. Vilka medicinska krav måste jag uppfylla för att ta ett flygcertifikat?

Du måste genomgå en läkarundersökning hos en godkänd flygmedicinsk läkare och uppfylla krav på syn, hörsel, allmän hälsa och ålder. Du hittar mer detaljerad information om medicinska kraven på vår hemsida här samt hos Transportstyrelsen.

5. Hur gammal måste jag vara för att ta ett flygcertifikat för ultralätta flygplan?

För att ta ett ultralätt flygcertifikat i Sverige måste du vara minst 17 år gammal. Skolning kan påbörjas vid 16 års ålder. Det finns ingen övre gräns så länge du innehar medicinskt certifikat.

6. Vilka typer av flygplan kommer jag att träna på under utbildningen?

På Swedish Ultraflyers tränar vi våra elever på moderna och säkra ultralätta flygplan. Vi har en flotta av 4 väl underhållna flygplan som uppfyller alla säkerhetskrav och ger en fantastisk inlärningsupplevelse. Vi rekommenderar våra elever att gärna prova på båda flygplanstyperna tidigt; Dynamic och Skylane. Dynamicen är ett modernt flygplan med fina flygegenskaper och modern EFIS instrumentering. Ett utmärkt reseflygplan som även har autopilot och GPS med navfunktion. Skylane är ett fantastiskt flygplan med snälla flygegenskaper och som erbjuder en vacker utsikt eftersom flygplanet är högvingat. Det perfekta flygplanet att bjuda vänner och familj på en oförglömlig tur över skärrgården. Läs mer om våra flygplan här

7. Hur förbereder jag mig inför teoriproven?

Under din teoretiska utbildning hos oss kommer du att få all nödvändig kunskap för att klara teoriproven. Ämnena behandlas genom lärarledd undervisning i fysisk miljö som du varierar med självstudier. Många av elever brukar anordna träffar på egen hand för att ta sig igenom materialet tillsammans. Vi erbjuder studiematerialet och rätt stöd för att hjälpa dig att förbereda dig inför provet.

8. Vad händer om jag inte klarar teoriprovet eller flygprovet?

Om du inte klarar teoriproven eller flygprovet vid första försöket, får du möjlighet att göra om proven efter att ha fått ytterligare träning och förberedelse. Våra instruktörer är engagerade i att hjälpa dig att uppnå dina mål och kommer att erbjuda stöd och vägledning för att förbättra dina kunskaper och färdigheter inför dina kommande prov.

9. Kan jag hyra klubbens flygplan efter att jag har tagit mitt flygcertifikat?

Ja, som aktiv medlem Swedish Ultraflyers får du möjlighet att flyga våra ultralätta flygplan efter att du har erhållit ditt  flygcertifikat. Detta ger dig chansen att njuta av din nya hobby och fortsätta utveckla dina flygkunskaper.

10. Är det möjligt att fortsätta min flygutbildning och ta ytterligare certifikat efter att jag har tagit mitt ultralätt flygcertifikat?

Absolut! En del piloter väljer att skola in sig på sjöflyg hos oss. Efter att du har fått ditt ultralätt flygcertifikat kan du även välja att fortsätta din flygutbildning och ta ytterligare certifikat, såsom ett privatpilotcertifikat (PPL) som kan kombineras med exempelvis certifikat för instrumentflygning (flygning med begränsade visuella preferenser). Swedish Ultraflyers erbjuder en flygskola som hjälper dig att ta ett ultralätt flygcertifikat - något som du alltid kan uppgradera senare.

Kom igång

Vi hoppas att dessa svar har gett dig den information du behöver för att ta steget mot att bli en ultralätt pilot. Om du har ytterligare frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss eller någon utav våra flyglärare. Vi ser fram emot att hjälpa dig att uppnå dina drömmar om att flyga!

011.jpg
bottom of page