top of page

Flygplan

AirLony Skylane

Skylane är ett högvingat ultralätt flygplan. I klubben har vi två Skylanes; SE-VOG och SE-VOF. Under sommarhalvåret går SE-VOG som klubbens sjöflygplan!

109_edited.jpg

Om Skylane

Skylane är byggt helt i kompositmaterial vilket gör det starkt, lätt och mycket tåligt. Flygplanet är utrustad med en räddningsfallskärm som är en viktig säkerhetsfunktion för piloter och passagerare. Flygplanet har också integrerade vingtankar som rymmer totalt 94 liter bränsle, vilket ger det en imponerande räckvidd.

En av de viktigaste egenskaperna hos Skylane är dess bekväma in- och utstigning som möjliggörs av dess rattstyrning. Detta är särskilt positivt vid landning på sjöar och andra vattenområden. Skylanens klaffar är elektriska och mycket effektiva, vilket gör det möjligt att landa på korta fält. Trimmen är också elektrisk, vilket gör att piloten kan justera höjd och kurs på ett enkelt och exakt sätt.

Flygplanet har också tåspetsbromsar på båda sidorna och ett frisvängande noshjul som tillåter väldigt snäva vändningar på exempelvis banan. Skylane är mycket lättflugen och har snälla stall-egenskaper, vilket gör det till en populär modell bland både erfarna piloter och elever.

Klubbens Skylane är utrustad med en 80 hk Rotax-motor som ger den en cruise-fart på 90 kt vid 4800 rpm och en bränsleförbrukning på cirka 14 liter/tim. Flygplanet är också försedd med vattenburen förgasarförvärmning och oljetermostat som leder till snabbare uppvärmning av motorn och en jämnare oljetemperatur.

SE-VOFmotor.jpg
SE-VOF i luften.jpg

Skylane har traditionella instrument och ett universalfäste för GPS, iPad och andra navigationsverktyg i mitten av panelen. Detta gör att varje medlem kan ta med sig den egna utrustningen för navigationen. Flygplanet har också strobe- och nav-ljus på vingspetsarna och låsbara dörrar för tillfällen då man parkerar på andra obevakade ställen vid sina resor.

Skylanen är NLF klassad och har en laglig lastningsförmåga på strax under 250. Detta ger piloten möjlighet att packa med sig all nödvändig utrustning för en längre resa. Den demonstrerade sidvindskomposanten är hela 19 kt, vilket gör att Skylane är en stabil och säker modell även vid blåsiga förhållanden.

Alla dessa funktioner gör Skylane till ett högpresterande och pålitligt flygplan som är perfekt för både erfarna piloter och nybörjare. Det är lätt att flyga, har bra prestanda och är mycket bekvämt att resa med. Med sin moderna teknik och avancerade funktioner är Skylane ett populärt val bland privatflygare runt om i världen.

110_edited.jpg
bottom of page