top of page

Så börjar du flyga

Drömmer du om att upptäcka vår vackra värld från ovan och känna friheten som bara flyg kan erbjuda? Då är det dags att förverkliga dina drömmar. Vi på Swedish Ultraflyers kan hjälpa dig att bli en säker och kompetent pilot.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar kring att ta flygcertifikat för ultralätta flygplan. Vi på Swedish Ultraflyers är här för att guida och stötta dig genom hela processen. Förverkliga dina drömmar och börja din flygresa redan idag!

011.jpg
Att börja flyga ultralätta flygplan är enklare än vad många tror. 
Nedan har vi summerat resan mot ditt flygcertifikat! 

1. Prova-på-flygning:

De allra flesta bokar en prova-på-flygning som sitt första steg. Det ger dig en känsla om hur det är att flyga ett flygplan och hur härligt det känns väl uppe i luften. Under denna flygtur får du en första inblick i flygningens grunder och du får prova att styra flygplanet under övervakning av en erfaren flyglärare. Vi erbjuder provlektioner med erfarna lärare. Ta första steget genom att boka här

2. Tillstånd & läkarundersökning

Innan du påbörjar din flygutbildning måste du genomgå en läkarundersökning för att säkerställa att du uppfyller de medicinska kraven för att flyga ultralätta flygplan. Sök flygläkare härDu behöver också införskaffa ett elevtillstånd hos Transportstyrelsen. Nu är du redo för din flygutbildning! 

3. Teoretiska studier:

För att bli en skicklig pilot krävs det både teoretiska och praktiska kunskaper. Du kommer att behöva studera flygteori, meteorologi, navigering, luftfartslagar, operativa procedurer och radiotelefon. På vår flygskola erbjuder vi en komplett teorikurs som ger dig all teoretisk kompetens du behöver för att få ditt flygcert. Vår flygskola står under KSAK som i sin tur står under Transportstyrelsen. Teorikursen startar oftast under hösten och avslutas i februari/mars året därpå.

4. Praktisk flygutbildning:

När du fått din medicinska behörighet efter läkarundersökningen är det dags att påbörja den praktiska utbildningen. Vi rekommenderar att du varvar teorin med praktiken - men det är också helt okej att börja med teorin och därefter köra praktiken om du hellre föredrar det. Du kommer att få lära dig att hantera och navigera ett ultralätt flygplan under ledning av våra erfarna flyglärare. Utbildningen omfattar bland annat start, landning, svängar, nöd-procedurer och mycket mer. De flesta piloter blir klara med sitt UL-certifikat mellan 35-50 flygtimmar.

5. EK-flygning:

Detta är den stora dagen då flygläraren kliver ur flygplanet och du får dra iväg själv. Detta sker när du klarat all flygprov och när läraren bedömer att du är redo - givetvis efter att ni klarat av alla moment som ingår i utbildningen. En typisk EK-flygning kan se ut som så att du flyger trafikvarvet ett par gånger, och att du flyger bort en liten bit ut över Mälaren och tillbaka till fältet.

6. Uppflygning:

Efter att du har slutfört din praktiska utbildning, uppnått godkänt i alla teoretiska prov och uppnått de krävda flygtimmarna, är det dags att genomföra din uppflygning. Denna går till som så att du genomför en planerad flygning från ax till limpa med en flygexaminator med alla moment du nu skall kunna.

7. Ansök om certifikat:

När du har klarat din flygexamen kan du ansöka om ditt flygcertifikat för ultralätta flygplan. Vi hjälper dig med detta. När flygcertifikatet väl kommer har du nu ett certifikat för fortsätt lärande!

Kom igång

Om du har ytterligare frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss eller någon utav våra flyglärare. Vi ser fram emot att hjälpa dig att uppnå dina drömmar om att flyga!

110_edited.jpg
bottom of page